om det fasansfulla fas 3

från bloggen fasan.svenskablogg.se

När arbetsmarknadsministern var alldeles nytillträdd läste jag en intervju med henne i DN. Hon sade i intervjun att Fas 3 inte var tänkt att ge arbeten, det var bara tänkt att ge sysselsättning…..

…..

Jag hävdar att det är inte sysselsättning som saknas oss, det är anställning. Det är inte så att människor som är utan anställning per automatik lägger ifrån sig alla drömmar och ambitioner och blir lata. Det finns naturligtvis undantag, men de flesta av oss vill inget hellre än att komma tillbaka i ordinarie arbete.
Fas 3 är enligt min åsikt oerhört förnedrande då det inte renderar några som helst löneökningar (jag får aktivitetsstöd med 65% av den lön jag tjänade för fyra och ett halvt år sen när jag fortfarande hade anställning. Folk som har vanliga anställningar tror inte på att detta stämmer. Men så är det.), ingen möjlighet till semesterlön, inga pensionspoäng, inga möjligheter att förhandla sig till bättre villkor, som alla de som är anställda har.
Fas 3 är inlåsande och speciella regler gäller för oss, inskrivna i Fas 3. Vi har dåliga möjligheter att söka oss lediga anställningar, möjligheter som vi hade bara när vi ännu var i Fas 2. Vi har inte rätt att få hjälp av jobbcoach, vi har inte rätt att delta i arbetsmarknadspolitiska utbildningar, och vi har inte möjligheten att ta en kortare tillfällig anställning, eller en praktikplats på något företag. Vi är dömda att vara låsta i Fas 3.

läs hela >>

Annonser
 1. #1 av Lincoln på 16 januari, 2011 - 07:26

  Det är en sjuk värld! Syftet kan ju inte vara annat än att knäcka människor. Egentligen behöver inte så många jobba så mycket och de arbeten som behövs göras skulle kunna delas upp. Men då skulle människor ha tid med varandra och skapa värden utanför systemet som de inte kan suga upp.

  Att inte LO går ut i landsstrejk säger ju något om vilka de tjänar. För i slutändan kommer det här ju även påverka lönerna för de som har en anställning. Arbetsgivarna kan ju helt enkelt hota med att det är arbetsbrist ta in ”Fas3”-slavar istället. Det finns ett inbyggt ”race to he bottom” inbyggt i det här.

  Lägger till dig på min länksamling på min blogg.

 2. #2 av Stan på 16 januari, 2011 - 08:17

  Jag håller med, man tror knappt att facket finns kvar, mycket skumt. De borde vara de sista som viker ner sig. Hörde Webster Tarpley prata om att ett liknande system föreslagits i någon delstat i USA, han befarade att de kunde användas som någon slags strejkbrytare. Men facket borde ha satt sig ner redan för 15 år sen, när det här med bemanningsföretag infördes. Det missbrukas också, man säger upp personal så fort man kan och tar sen in folk från bemanningsföretag när det behövs. Vilka man sen kan bli av med bara genom att knäppa med fingrarna. Ska man ha en sån ordning ska man ha en självklar och tillräcklig ersättning även om man inte har en anställning, någon anständighet borde man kräva.
  Tackar för länkningen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: