Har vi fortfarande demokrati

från motvallsbloggen 26 feb:

Det räcker inte att ett land har allmän och lika rösträtt för att det ska anses fungera demokratiskt. Det krävs lite mer än så, som att det finns flera partier att välja mellan samt att dessa partier inte har samma eller nästan samma mål. Att få välja mellan två likadana partier, eller partigrupperingar, är ju knappast vad de flesta anser utgör urtypen för demokratin.

Egentligen är demokratin den politiska formen för liberalism, där idealet föreskriver att kunden är fullständigt informerad. Är man inte det så kan man inte välja det man skulle anse vara det bästa alternativet. Alltså krävs också en tämligen välinformerad väljarkår för att demokratin ska fungera. Det kan man inte säga att man har när stora delar av väljarkåren inte känner till hur samhället fungerar, inte vet vilka politiska beslut som fattas och därmed ännu mindre förstår eller inser konsekvenserna av den politik som förs.

Det krävs alltså också media som har som målsättning att informera väljarna, medborgarna, om vad som sker i samhället och som försöker göra detta så klart och tydligt som möjligt. Det kan vi inte säga att vi har idag.

Grundlagsändringar sker med två riksdagsbeslut, med mellanliggande val. Tanken med denna regel är att svenska folket ska ha en chans att i val säga vad det anser om ändringen. Men det säger sig ju självt att om väljarna inte vet om att riksdagen är på gång att ändra grundlagen, då kan de inte säga sin mening om saken. Orsaken till att det kan gå till som det gjorde i den här grundslagsändringen (men även i flera av de tidigare grundlagsändringarna) är förstås att de politiska partierna i riksdagen är helt överens och då anser de tydligen inte att svenska folket har med saken att göra.

Annonser
  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: